Έργα 1991-2008

ΕΠΙΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ

Άποψη του ήταν και παραμένει, ότι το μέλλον των νησιών (πέραν των συγκριτικών τους πλεονεκτημάτων) πρέπει να στηρίζεται σε σταθερές και σύγχρονες υποδομές, που θα εξασφαλίζουν αφενός τη συγκράτηση του πληθυσμού και αφ ετέρου καλύτερη ποιότητα ζωής και υψηλή παροχή υπηρεσιών. Κατά μείζονα λόγο, αυτή του τη θέση , προσπάθησε καθ’ όλα τα χρόνια της θητείας του ως Δημάρχου να εφαρμόσει και στη Μύκονο, ένα νησί πρώτης ταχύτητας, του οποίου οι σύγχρονες και μεγάλες υποδομές μπορούν να εξασφαλίσουν τη σταθερή κ διαχρονική ανάπτυξη και διατήρηση του.

Έτσι λαμβάνοντας υπόψη του τις παλαιές μελέτες που υπήρχαν στο Δήμο και τις σκέψεις των προηγούμενων Δημοτικών αρχών, τις προτάσεις των Δημοτικών συμβουλίων, αλλά κυρίως τις εξειδικευμένες μελέτες που ακολούθησαν στη συνέχεια, κατάφερε έτσι ώστε να υλοποιηθούν επί Δημαρχίας του, μια σειρά από δράσεις προκειμένου να προσδώσουν προοπτική στη Μύκονο όπως :

 
 • 2 φράγματα.

 • 2 σύγχρονα διυλιστήρια.
 • 2 εργοστάσια αφαλάτωσης (το δεύτερο τελειώνει τώρα).
 • Πλήθος αποχετεύσεων στους οικισμούς τις εκτός σχεδίου περιοχές καθώς και η αποπεράτωση του εξωτερικού αγωγού.
 • 2 βιολογικοί καθαρισμοί (ο δεύτερος τελειώνει τώρα).
 • Ο νέος περιφερειακός δρόμος.
 • Σύγχρονα δημοτικά σφαγεία.
 • Οδοποιίες- ασφαλτοστρώσεις σχεδόν σε όλους τους δρόμους της Μυκόνου.
 • Διαμορφώσεις πλατειών – παιδικών - χαρών.
 • Η επέκταση του διαδρόμου του αεροδρομίου και το νέο κτίριο προκειμένου να πληρούνται οι όροι ‘Διεθνούς Αερολιμένος’.
 • Το νέο λιμάνι στο Τούρλου (έργο που συνεχίζεται) για τα κρουαζιερόπλοια , τα οχηματαγωγά και τα ιδιωτικά σκάφη.
 • Το μεγάλο έργο ανάπλασης της περιοχής του παλαιού λιμένα, (έργο που προσδίδει πνοή κυρίως στη χώρα της Μυκόνου και μελλοντικά θα διασυνδέει τους δυο λιμένες), όπου εκεί δημιουργούνται μεγάλος χώρος στάθμευσης για δημόσιες λειτουργίες, χώρος στάθμευσης για ιδιωτικά αυτοκίνητα σύγχρονος επιβατικός σταθμός, νέο Λιμεναρχείο -τόσο δίπλα από τον επιβατικό σταθμό όσο και στο χώρο του παλαιού ‘yatching club’ - καθώς επίσης και αλιευτικό καταφύγιο.
 • Επισκευή και επέκταση, ή εξ αρχής κατασκευή 9 σχολείων και παιδικών σταθμών στο σύνολό τους.
 • Πλήρης εκσυγχρονισμός και ηλεκτροφωτισμός των δυο γηπέδων της Μυκόνου.
 • Επισκευή και επέκταση των δημοτικών κτιρίων στη χώρα και Άνω Μερά, του Δημοτικού κτιρίου ‘Μαύρου’, καθώς και διπλασιασμός – επέκταση των δημοτικών υπηρεσιών. Ανάμεσα σε αυτές ξεχωρίζουν η λειτουργία του ΚΕΠ, της δημοτικής Αστυνομίας, του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κλπ.
 • Αποπεράτωση του Πολιτιστικού Κέντρου στο Ματογιάννι – που είχε ξεκινήσει επί δημαρχίας Μ. Αποστόλου, δημιουργία της ΔΕΠΠΑΜ, θερινού κινηματογράφου στον δημοτικό κήπο, θεσμοθέτηση του Πολιτιστικού Οργανισμού ‘Γ. Αξιώτης’ και λειτουργία του στο Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο – δωρεάς εξ ολοκλήρου της οικογένειας της συζύγου του.
 • Επέκταση του Κέντρου Υγείας Μυκόνου, υλοποίηση του προγράμματος ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ.
 • Δράσεις για την αύξηση του πρασίνου (ελιά, αμπέλι, καλλωπιστικά κλπ.)
 • Σοβαρή αύξηση της περιουσίας του Δήμου με αγορά κτιρίων και οικοπέδων κλπ.
 • Επί δημαρχίας του εκδόθηκαν ή χρηματοδοτήθηκαν από το Δήμο περισσότερες από 10 αξιόλογες εκδόσεις κλπ.
 

Αποχωρώντας από το Δήμο άφησε το Δήμο θετικό οικονομικά, με 4 εκ. ευρώ στο ταμείο του (31-12-08) και 2 εκ. ευρώ στο Λιμενικό Ταμείο Μυκόνου. Άφησε επίσης να κατασκευάζονται ο νέος Βιολογικός Καθαρισμός, η νέα Μονάδα Αφαλάτωσης, τα μεγάλα έργα στο νέο και στο παλιό λιμάνι, η επέκταση των Δημοτικών Σφαγείων, το Σχολείο στην Άνω Μερά, το μεγάλο έργο του νέου ΧΥΤΑ και της μονάδας αεριοποίησης, καθώς και πολλές προγραμματισμένες μελέτες και έργα, όπως: οδοποιίες, αποχέτευση-ΒΙΟ. ΚΑ. Άνω Μεράς, Κλειστό Γυμναστήριο, προγραμματισμένα λιμενικά έργα σε πολλές περιοχές του νησιού, όπως και κατευθύνσεις για νέο Μουσείο, στερέωση της Παραπορτιανής, αναπλάσεις, μνημεία κλπ.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΥΠΟΔΟΜΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Δ.ΜΥΚΟΝΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΤΟΥ

ΕΡΓΑ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΤΟΥ ΘΗΤΕΙΑΣ ΩΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΥΚΟΝΟΥ

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΜΥΚΟΝΟΥ

(Π.Ε.Π. ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ)

Προϋπολογισμός: 3.200.000 ευρώ


Δημοπρατήθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και προχωρεί η κατασκευή του νέου ΒΙΟ. ΚΑ., στη θέση Αλεόμαντρα. Πρόκειται για τη 2η φάση του ΒΙΟ. ΚΑ. Μυκόνου: Αναβαθμίζεται δηλαδή ο ήδη υπάρχων Βιολογικός Καθαρισμός (κατασκευάστηκε το 1994) και διπλασιάζεται η δυναμικότητά του, δεδομένου ότι όλο και περισσότερες περιοχές (π.χ. ο Τούρλος) μπαίνουν στο δίκτυο. Προβλέπεται να τελειώσει στις αρχές του νέου έτους. Επίσης ετοιμάζεται μελέτη κομποστοποίησης της λυμματολάσπης.

ΝΕΑ ΜΟΝΑΔΑ ΑΦΑΛΑΤΩΣΗΣ

(ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ & Δ.Ε.Υ.Α.Μ.)

Προϋπολογισμός: 4.800.000 ευρώ


Δημοπρατήθηκε από την Δ.Ε.Υ.Α.Μ. και κατασκευάζεται η νέα μονάδα Αφαλάτωσης, με επέκταση της υπάρχουσας στον Κόρφο. Προβλέπεται να τελειώσει στις αρχές του νέου έτους. Έργο που χρηματοδοτείται κατά το ήμισυ από το ΥΠ.ΕΣ. (για την λειψυδρία) και κατά το υπόλοιπο από την Δ.Ε.Υ.Α.Μ. Δυναμικότητα: 4.500 κ.μ. καθαρού νερού / ημέρα. Μαζί με την υπάρχουσα αφαλάτωση το ερχόμενο καλοκαίρι, η Μύκονος θα έχει τη δυνατότητα παραγωγής 7.000 κ.μ. καθαρού νερού άριστης ποιότητας, ημερησίως.

ΧΕΡΣΑΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΛΙΜΑΝΙ


Προϋπολογισμός: 10.000.000 ευρώ


Προχωρούν οι εργασίες διαμόρφωσης του χερσαίου χώρου βορείως του παλιού λιμανιού, για τη δημιουργία μεγάλου και οργανωμένου Χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων, Αλιευτικού καταφυγίου, Επιβατικού σταθμού κλπ. Δημοπρατήθηκε από την Περιφέρεια Νοτ. Αιγαίου τον Δεκ. 2007, στο πλαίσιο του Γ΄ Κ.Π.Σ.

ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥΡΛΟΥ

(Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. - ΕΘΝΙΚΟ ΣΚΕΛΟΣ)

Προϋπολογισμός: 13.500.000 ευρώ


Ανάλογα προχωρούν και τα έργα στο νέο λιμάνι του Τούρλου. Οι εργασίες ειδικότερα, που θα πρέπει να έχουν τελειώσει μέσα στον επόμενο χειμώνα, είναι οι κατασκευές των κρηπιδωμάτων της μαρίνας και των ανωδομών του επιβατικού Λιμένος. Δημοπρατήθηκε τον Φεβρ. 2008, από την Δ/νση Λιμενικών Έργων του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., στο πλαίσιο των έργων του εθνικού σκέλους του Γ΄ Κ.Π.Σ.

ΤΟ ΝΕΟ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ


Προϋπολογισμός: 380.000 ευρώ


Υποβλήθηκε στη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Νοτ. Αιγαίου η μελέτη που ετοίμασε το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, για τη μετατροπή σε Λιμεναρχείο του κτιρίου του πρώην καφενείου YACHT CLUB, στο παλιό λιμάνι. Το έργο θα λύσει το πρόβλημα στέγασης των υπηρεσιών του Λιμεναρχείου Μυκόνου, ιδιαίτερα μάλιστα αφού βρίσκεται στο πλέον κατάλληλο για τη λειτουργία του σημείο. Το νέο κτίριο θα είναι διώροφο, επιφάνειας περίπου 450 τ.μ. Το διατηρητέο κτίριο όπου μέχρι σήμερα στεγάζεται το Λιμεναρχείο, έχει αγοραστεί από το Δήμο και θα μετατραπεί, μετά τη μεταστέγαση του Λιμεναρχείου, σε βιβλιοθήκη.

ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΦΑΓΕΙΑ

(ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ - ΔΗΜΟΣ ΜΥΚΟΝΟΥ)

Προϋπολογισμός: 990.000 ευρώ


Δημοπρατήθηκε το έργο: "Εκσυγχρονισμός του Σφαγείου βοοειδών - χοιρινών - αιγοπροβάτων Δήμου Μυκόνου" και αναμένουμε την εκδίκαση των ενστάσεων, ώστε το έργο να προχωρήσει στην υλοποίησή του. Χρηματοδότηση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και τον Δήμο Μυκόνου. Η Μύκονος διαθέτει σύγχρονο Σφαγείο που λειτούργησε το 1997 και σήμερα απαιτείται η περαιτέρω αναβάθμισή του.

ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΛΕΩΣ Π.Δ.Ε.

(ΥΠΕΣΔΑ - ΔΗΜΟΣ ΜΥΚΟΝΟΥ)

Προϋπολογισμός έργου αύλειου χώρου: 115.000 ευρώ

Προϋπολογισμός έργων αντικατάστασης κουφωμάτων: 230.000 ευρώ


Μετά τον αύλειο χώρο που τελείωσε στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Χώρας, προχωρεί η μελέτη για την αντικατάσταση των κουφωμάτων του Σχολείου. Επίσης αντικαθίστανται τα κουφώματα στο Νηπιαγωγείο της Χώρας.

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΝΩ ΜΕΡΑΣ

(ΕΤΠΑ 85% + ΕΘΝ. ΠΟΡΟΙ)

Προϋπολογισμός: 1.361.000 ευρώ


Δημοπρατήθηκε προ 2μήνου και ξεκίνησε η Επέκταση του Δημοτικού Σχολείου της Άνω Μεράς Το νέο έργο περιλαμβάνει κατασκευή 3 αιθουσών διδασκαλίας, 1 μεγάλης αίθουσας εκδηλώσεων, και διαμόρφωση του αύλειου χώρου (16 στρ.), με κατασκευές γηπέδων, καθιστικών, παιδικής χαράς, χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων κλπ. Οικοπεδική έκταση 16 στρεμμάτων. Τη μελέτη του έργου εκπόνησε ο Δήμος Μυκόνου και η Τεχνική Υπηρεσία έκανε τη δημοπράτηση και έχει την επίβλεψή του.

Χ.Υ.Τ.Α.

(ΤΑΜΕΙΟ ΣΥΝΟΧΗΣ Ε. Ε.)

Προϋπολογισμός: 4.746.000 ευρώ


Εκτελείται το έργο του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων και ήδη τοποθετήθηκαν οι μεμβράνες, τελειώνουν τα κτίρια και σύντομα θα ξεκινήσει η κατασκευή του βιολογικού καθαρισμού του Χ.Υ.Τ.Α. Σύντομα θα δοθεί για χρήση. Παράλληλα, ο Δήμος έχει υπογράψει σύμβαση με την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης Ε.Ε.Α.Α. και, με την πρόοδο των εργασιών στον Χ.Υ.Τ.Α., θα εγκατασταθούν και νέα συστήματα ανακύκλωσης, ώστε το σύνολο της εγκατάστασης να λειτουργήσει ταυτόχρονα. Έκταση Χ.Υ.Τ.Α.: 80 στρέμματα. Το έργο δημοπρατήθηκε με τη μέθοδο μελέτη-κατασκευή το 2005 και οι εργασίες ξεκίνησαν στις αρχές του 2007. Προωθείται μέσω Ε.Ε. σύγχρονη μονάδα αεριοποίησης των επεξεργασμένων απορριμμάτων καθώς και ανακύκλωση.

ΕΡΓΑ ΟΔΟΠΟΙΪΑΣ

(Π.Ε.Π ΝΟΤ. ΑΙΓΑΙΟΥ & ΔΗΜΟΣ ΜΥΚΟΝΟΥ)

Προϋπολογισμός: 1.700.000 ευρώ


Εγκρίθηκε από το Δ. Σ. η μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου για την Βελτίωση - Ασφαλτόστρωση του οδικού δικτύου Νότιας Μυκόνου, και προχωρεί για δημοπράτηση. Ο δρόμος από το Φράγμα Μαραθιού μέχρι τον Άη Σώστη δημοπρατήθηκε και εκτελέστηκε με χρήματα από το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, ενώ το προηγούμενο τμήμα του (από τον επαρχιακό δρόμο της Άνω Μεράς μέχρι το Φράγμα) εκτελέστηκε από την 'Εγνατία Οδός Α.Ε.'

ΤΟΙΧΟΙ ΑΝΤΙΣΤΗΡΙΞΗΣ

(Π.Ε.Π. ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ & ΔΗΜΟΣ ΜΥΚΟΝΟΥ)

Προϋπολογισμός: 128.000 ευρώ

Προς δημοπράτηση βαδίζει και το έργο των τοίχων αντιστήριξης στο δρόμο Πανόρμου - Αγίου Σώστη, στην κάτω του πλευρά.

ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΙΕΤΙΑ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΟ Δ’ Κ.Π.Σ.

A) ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

 

ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ & ΒΙΟ. ΚΑ. ΑΝΩ ΜΕΡΑΣ

Προϋπολογισμός: 8.000.000 ευρώ

Έργο περιβάλλοντος, αναγκαίο στην αραιοκατοικημένη περιοχή της Άνω Μεράς.

 

Β) ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΥΚΟΝΟΥ

Έχει δωρηθεί κατάλληλο οικόπεδο στον Δήμο Μυκόνου, υπάρχει τοπικό ρυμοτομικό και προτείνεται στο ΥΠ. ΠΟ. η δημιουργία νέου αρχαιολογικού μουσείου. Το βέλος δείχνει τη θέση του ακινήτου, ενώ δεξιότερα διακρίνεται το σημερινό Μουσείο Μυκόνου. .

ΣΤΕΡΕΩΣΗ - ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΠΑΡΑΠΟΡΤΙΑΝΗΣ

Προτείνεται μαζί και η ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου. Οι μελέτες για τη στερέωση και αποκατάσταση του μνημείου από τις Υπηρεσίες του ΥΠ. ΠΟ. διήρκεσαν ήδη περισσότερο από μια 10ετία. Αποτελεί ανάγκη η πρόταξη του έργου στο Ε.Π. Κρήτης και Νήσων Αιγαίου.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟΥ

Υπάρχει πλήρης και ώριμη μελέτη από τον Δήμο Μυκόνου που έχει προταθεί στην Γ. Γ. Αθλητισμού από το 2005 και προωθείται στα αντίστοιχα έργα Σ.Δ.Ι.Τ. του ΥΠ. ΠΟ. για τν κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου στην περιοχή της Καρδαμίδας της Άνω Μεράς.

Επίσης προχωρεί η προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων και του Δήμου Μυκόνου για υλοποίηση ενός όμοιου κλειστού γυμναστηρίου στην περιοχή του Πετεινάρου.

ΝΕΕΣ ΟΔΟΠΟΙΕΣ

- Ετοιμάζεται μελέτη οδοποιίας της τάξεως του 1.500.000 € που αφορά διάφορες περιοχές της Μυκόνου.
- Στο πρόγραμμα στήριξης του ΕΣΠΑ για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προωθείται η Βόρεια οδοποιία του νησιού και άλλα μικρότερα έργα

ΝΕΑ ΛΙΜΕΝΙΚΑ

Προωθούνται μελέτες μέσω του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου για νέα λιμενικά έργα που αφορούν την λειτουργική διασύνδεση των λιμένων μας καθώς επίσης και αναπλάσεις λοιπών λιμενικών περιοχών σε όλο το νησί. (Σχέδιο επάνω : ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΧΕΙΡΗΣ ΜΑΚΕΤΑΣ).