ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

ΧΡΗΣΤΟΥ ΒΕΡΩΝΗ του Γεωργίου

τ. ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΥΚΟΝΟΥ


ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:

Χρήστος Βερώνης του Γεωργίου και της Ελένης, το γένος Σαντοριναίου.

ΧΡΟΝΟΣ & ΤΟΠΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ:

Γεννήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 1955, στη Χώρα Μυκόνου.

ΣΠΟΥΔΕΣ:

Εγκύκλιες σπουδές: (6τάξιο Γυμνάσιο) στην Αθήνα.
Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση: Εισαγωγή στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Δ. Π. ΘΡΑΚΗΣ.
Αποφοίτηση - Δίπλωμα από το Ε. Μ. Π. το 1979 (Ανωτάτη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών - Κατεύθυνση Δομοστατικού Μηχανικού). Mεταπτυχιακές σπουδές στον Περιβαλλοντικό Σχεδιασμό Πόλεων & Κτιρίων του Ε.Α.Π.

ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ:

Αγγλικά (καλώς)

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ:

Με τον αδερφό του Σπύρο έχουν Τεχνική Εταιρεία από το 1982 με σημαντική μελετητική / κατασκευαστική δράση -κυρίως κτιριολογική σε ιδιωτικά έργα- στη Μύκονο και αλλού, μέχρι σήμερα.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ:

Είναι παντρεμένος με την παιδίατρο Ε.Σ.Υ. Μαργαρίτα Γρυπάρη (με βαθμό Δ/ντριας). Με 1 παιδί, την Ελένη, μαθήτρια στο Γυμνάσιο.

Πολιτικη Σταδιοδρομια

Εξελέγη Δήμαρχος* πρώτη φορά το 1991, μετά από μία θητεία δημοτικού Συμβούλου επί δημαρχίας του προκατόχου του, δημάρχου Μαθιού Αποστόλου.

Διανύοντας την πέμπτη δημαρχιακή του θητεία, μετά την εκλογή του στις Δημοτικές Εκλογές του Οκτωβρίου 2006, ως Δήμαρχος ΜΥΚΟΝΟΥ** , μετά από απόφαση του παραιτήθηκε από Δήμαρχος την 1/1/2009 κατά την καθιερωμένη τελετή «κοπής της βασιλόπιττας με απολογισμό Δημάρχου» που γίνεται στο Δημαρχείο, προκείμενου (κατά την άποψη του) να συνεχίσουν πλέον κ οι Επόμενοι κ να εργασθούν για το καλό της Μυκόνου.

Πρώην Πρόεδρος της Τ.Ε.Δ.Κ. Νομού Κυκλάδων (1991-1994) και την τελευταία περίοδο μέχρι σήμερα αντιπρόεδρός. Επίσης Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας του Νομού Κυκλάδων 1994-2002 κ 2006-2008,καθως κ πρόεδρος του leader , του Λιμενικού ταμείου Μυκόνου, του Πολιτιστικού Οργανισμού Γ. Αξιώτης, μέλος του Πολυδύναμου κέντρου κοινωνικής παρέμβασης Ν.Κ. κ πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΑΜ

* (ΜΥΚΟΝΙΩΝ, του πρό του σχεδίου ‘ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ’ δήμου που δεν περιελάμβανε την πρώην Κοινότητα της Άνω Μεράς)** (των πρώην Δήμου Μυκονίων και Κοινότητας Άνω Μεράς ενοποιημένων σε έναν Ο.Τ.Α., μετά τον ‘ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ’)


ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΕΡΓΟ

Άποψη του ήταν και παραμένει, ότι το μέλλον των νησιών (πέραν των συγκριτικών τους πλεονεκτημάτων) πρέπει να στηρίζεται σε σταθερές και σύγχρονες υποδομές, που θα εξασφαλίζουν αφενός τη συγκράτηση του πληθυσμού και αφ ετέρου καλύτερη ποιότητα ζωής και υψηλή παροχή υπηρεσιών. Κατά μείζονα λόγο, αυτή του τη θέση , προσπάθησε καθ’ όλα τα χρόνια της θητείας του ως Δημάρχου να εφαρμόσει και στη Μύκονο, ένα νησί πρώτης ταχύτητας, του οποίου οι σύγχρονες και μεγάλες υποδομές μπορούν να εξασφαλίσουν τη σταθερή κ διαχρονική ανάπτυξη και διατήρηση του.

Έτσι λαμβάνοντας υπόψη του τις παλαιές μελέτες που υπήρχαν στο Δήμο και τις σκέψεις των προηγούμενων Δημοτικών αρχών, τις προτάσεις των Δημοτικών συμβουλίων, αλλά κυρίως τις εξειδικευμένες μελέτες που ακολούθησαν στη συνέχεια, κατάφερε έτσι ώστε να υλοποιηθούν επί Δημαρχίας του, μια σειρά από δράσεις προκειμένου να προσδώσουν προοπτική στη Μύκονο όπως :

 
 • 2 φράγματα.

 • 2 σύγχρονα διυλιστήρια.
 • 2 εργοστάσια αφαλάτωσης (το δεύτερο τελειώνει τώρα).
 • Πλήθος αποχετεύσεων στους οικισμούς τις εκτός σχεδίου περιοχές καθώς και η αποπεράτωση του εξωτερικού αγωγού.
 • 2 βιολογικοί καθαρισμοί (ο δεύτερος τελειώνει τώρα).
 • Ο νέος περιφερειακός δρόμος.
 • Σύγχρονα δημοτικά σφαγεία.
 • Οδοποιίες- ασφαλτοστρώσεις σχεδόν σε όλους τους δρόμους της Μυκόνου.
 • Διαμορφώσεις πλατειών – παιδικών - χαρών.
 • Η επέκταση του διαδρόμου του αεροδρομίου και το νέο κτίριο προκειμένου να πληρούνται οι όροι ‘Διεθνούς Αερολιμένος’.
 • Το νέο λιμάνι στο Τούρλου (έργο που συνεχίζεται) για τα κρουαζιερόπλοια , τα οχηματαγωγά και τα ιδιωτικά σκάφη.
 • Το μεγάλο έργο ανάπλασης της περιοχής του παλαιού λιμένα, (έργο που προσδίδει πνοή κυρίως στη χώρα της Μυκόνου και μελλοντικά θα διασυνδέει τους δυο λιμένες), όπου εκεί δημιουργούνται μεγάλος χώρος στάθμευσης για δημόσιες λειτουργίες, χώρος στάθμευσης για ιδιωτικά αυτοκίνητα σύγχρονος επιβατικός σταθμός, νέο Λιμεναρχείο -τόσο δίπλα από τον επιβατικό σταθμό όσο και στο χώρο του παλαιού ‘yatching club’ - καθώς επίσης και αλιευτικό καταφύγιο.
 • Επισκευή και επέκταση, ή εξ αρχής κατασκευή 9 σχολείων και παιδικών σταθμών στο σύνολό τους.
 • Πλήρης εκσυγχρονισμός και ηλεκτροφωτισμός των δυο γηπέδων της Μυκόνου.
 • Επισκευή και επέκταση των δημοτικών κτιρίων στη χώρα και Άνω Μερά, του Δημοτικού κτιρίου ‘Μαύρου’, καθώς και διπλασιασμός – επέκταση των δημοτικών υπηρεσιών. Ανάμεσα σε αυτές ξεχωρίζουν η λειτουργία του ΚΕΠ, της δημοτικής Αστυνομίας, του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κλπ.
 • Αποπεράτωση του Πολιτιστικού Κέντρου στο Ματογιάννι – που είχε ξεκινήσει επί δημαρχίας Μ. Αποστόλου, δημιουργία της ΔΕΠΠΑΜ, θερινού κινηματογράφου στον δημοτικό κήπο, θεσμοθέτηση του Πολιτιστικού Οργανισμού ‘Γ. Αξιώτης’ και λειτουργία του στο Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο – δωρεάς εξ ολοκλήρου της οικογένειας της συζύγου του.
 • Επέκταση του Κέντρου Υγείας Μυκόνου, υλοποίηση του προγράμματος ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ.
 • Δράσεις για την αύξηση του πρασίνου (ελιά, αμπέλι, καλλωπιστικά κλπ.)
 • Σοβαρή αύξηση της περιουσίας του Δήμου με αγορά κτιρίων και οικοπέδων κλπ.
 • Επί δημαρχίας του εκδόθηκαν ή χρηματοδοτήθηκαν από το Δήμο περισσότερες από 10 αξιόλογες εκδόσεις κλπ.
 

Αποχωρώντας από το Δήμο άφησε το Δήμο θετικό οικονομικά, με 4 εκ. ευρώ στο ταμείο του (31-12-08) και 2 εκ. ευρώ στο Λιμενικό Ταμείο Μυκόνου. Άφησε επίσης να κατασκευάζονται ο νέος Βιολογικός Καθαρισμός, η νέα Μονάδα Αφαλάτωσης, τα μεγάλα έργα στο νέο και στο παλιό λιμάνι, η επέκταση των Δημοτικών Σφαγείων, το Σχολείο στην Άνω Μερά, το μεγάλο έργο του νέου ΧΥΤΑ και της μονάδας αεριοποίησης, καθώς και πολλές προγραμματισμένες μελέτες και έργα, όπως: οδοποιίες, αποχέτευση-ΒΙΟ. ΚΑ. Άνω Μεράς, Κλειστό Γυμναστήριο, προγραμματισμένα λιμενικά έργα σε πολλές περιοχές του νησιού, όπως και κατευθύνσεις για νέο Μουσείο, στερέωση της Παραπορτιανής, αναπλάσεις, μνημεία κλπ.